donderdag 28 oktober 2010

The Social Network


NRC.next schreef gisteren op de voorpagina: FACEBOOK HOOPTE OP EEN FLOP. Een typisch gevalletje valse aandacht trekken met een krantenkop. Waar ging het om? Facebook hoopte op een flop van de film The Social Network die vandaag in premiere ging in Nederland.  Lovende recensies van alle kanten over deze film van regisseur David Fincher (van o.a. Fight Club). Een portret van de Facebook-oprichter en eigenaar Mark Zuckerberg in de beginperiode van de site.

Blinde ambitie leidt tot torenhoog succes, maar ook tot eenzaamheid. De schrijvers hebben van Mark Zuckerberg een vrijgezel gemaakt. (In het echt had hij gedurende de opbouw van Facebook gewoon een relatie.)  Zijn chickie verbrak de relatie aan het begin van de film, eraan toevoegend wat voor een lul hij wel niet is. We zien Mark nog meer klootzakskills tentoonspreiden als hij zijn beste vriend verraadt door hem uit het bedrijf te lanceren. Tijdens de rechtszaak, die we tussen flashbacks door geleidelijk te zien krijgen, drapeert hij op arrogante wijze hoe geniaal zijn Facebook-idee is geweest. En dat ze allemaal de tering kunnen krijgen.

Zuckerberg moet uiteindelijk een hoop doekoes passen. Maar geld bleek hem nog het minste te interesseren. Dit levert een schitterend beeld op ter afsluiting van de film. Wanneer de rechtszaak over is, blijft hij alleen op kantoor achter met zijn laptopje. Hij gaat op zoek naar zijn ex. Op Facebook uiteraard. Add to Friendlist. Send request.  Zijn hand gaat elke 10 seconden naar zijn toetsenbord terwijl hij zijn blik op haar profiel fixeert… Refresh …..Refresh ……Refresh…….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten