donderdag 13 mei 2010

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie

Op een zekere dag in groep 8 van de lagere school werd onze klas voor een grote uitdaging gesteld. Wij moesten tegen groep 7 galgje spelen. De twee groepen staken letterlijk de koppen bij elkaar om te bepalen welk ‘onraadbaar’ woord er bedacht moest worden. Als groep 8 mag je natuurlijk niet verliezen van groep 7, lijkt me duidelijk. Als galgjewoordverzinners zonder aantoonbare galgje-ervaring bedachten wij dat hoe langer het woord is, hoe kleiner de kans was dat de tegenpartij het zou raden. Zo werd het een wedstrijd ‘wie heeft het langste woord?’.

Het leuke aan de Nederlandse taal is dat het aan elkaar rijgen van woorden geen enkel probleem is. Samen met de Duitsers en Groenlanders kennen wij de langste woorden. Dit komt met name vanwege de drie- of vierledige samenstelling van bijvoegelijk- en zelfstandig naamwoorden. Zoals bijvoorbeeld belegdebroodjesspecialist, bruinekroegsfeer, socialeverzekeringsrechter, stommefilmactrice etc.

Ik vraag me af, waar houdt het op? Wanneer is een woord geen woord meer? Wanneer ik diverse fora afstruin naar de beste galgjewoorden, kom ik fantastische creaties tegen van samengestelde woorden die misschien best wel woorden hadden kunnen zijn al zouden ze in godsnaam bruikbaar of nuttig zijn geweest. Om even een voorbeeld te geven: Ik begrijp best dat er informatieboekjes bestaan over rioolwaterzuiveringsinstallaties en dat die in kasten staan, waarvan de levering soms te wensen over laat zodat je moet gaan bellen naar een nummer waar een medewerker een rapport opmaakt van het probleem zodat de procedure van levering daarop afgestemd kan worden en dat ze misschien een speciale afdeling inrichten voor die medewerkers, maar om nou het woord rioolwaterzuiveringsinstallatieinformatieboekjeskastenleverancierproblemenrapportagebeleidsprocedureafdelingsmedewerker te gaan gebruiken is ook zo wat. Nu handel ik zelf niet in rioolwaterzuiveringsinstallatieboekjes, maar ik vraag me af of daar speciale kasten voor zijn. Waarom zouden rioolwaterzuiveringsinstallatieboekjes niet gewoon naast hoogrendementsschroefcentrifugaalpompinformatieboekjes in een kast kunnen staan?

OK, het heeft vast nut, dat gerijg van woorden. Als je lastig valt is het wat anders dan wanneer je lastigvalt. Als je weerfoto’s bekijkt voelt het anders dan wanneer je weer foto’s bekijkt.
Een dialoog:


Waarom laat je toch steeds dat halfvollemelkpak op tafel staan?
Dat was ik niet mamma, ik drink alleen van de volle melk. Toch jammer, mam, dat je die spatie vergeet. LOL mamma.
OK dan, ik wil niet meer dat je het halfvolle melkpak op tafel laat staan. En hou verder je grote mond.
Mam?
Ja.
Komt volle melk van oudere koeien dan halfvolle melk?
Nee, schat. Alle melk komt van 4 of 5 jarige koeien.
Komt melk alleen van koeien die jarig zijn?
Nee, God. Melk komt van 4- of 5-jarige koeien. Zo goed?
Zie je, je was de streepjes vergeten.

3 opmerkingen:

  1. Jij moet zóó het boek 'Extreem luid & ongelooflijk dichtbij' van Jonathan Safran Foer lezen! Ik heb em zelf nu bijna uit, en hij is werkelijk fantastisch. Hilarisch en ontroerend. Wordt grotendeels verteld door de ogen (handen?) van een 9-jarig jongetje en verder zeg ik niks. Aanrader.
    groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. quiz raad ook niemand !

    BeantwoordenVerwijderen