maandag 18 april 2011

Kinderlijke logica

Kinderlogica is het allermooiste. Onbedoeld grappig kunnen kinderen soms de plank mis slaan of juist de spijker op zijn kop. 
Dit weekend las ik de jeugdherinneringen van mijn stiefvader. Hij schreef dat hij als klein jongetje gefascineerd was door de voertuigen op straat. In zijn kindertijd, rond de Tweede Wereldoorlog, waren dit met name paardenrijtuigen, handkarren, fietsen en af en toe reed er een auto. Zodra dit gebeurde, gold dat als een belevenis. Op de hoek van de straat observeerde hij hoe de bestuurder de auto door de bocht stuurde. Het grote ronde stuur moest zonder stuurbekrachtiging een aantal slagen gedraaid worden om de bocht te maken. Hierbij vroeg hij zich af hoe de bestuurder kon weten hoe vaak het stuur gedraaid moest worden om precies goed uit te komen. Op een of andere manier ging het nooit mis. Hij concludeerde dat er op elke hoek van de straat een aanwijzing moest staan zodat voor elke bocht het aantal slagen kon worden afgelezen. Naarstig ging hij dus op zoek naar verkeersborden en cijfers op de weg, maar hij heeft ze nooit kunnen vinden. 
Een vriend van mij zat op een christelijke basisschool maar hij had van huis uit niets meegekregen van het geloof. Hij stelde als kind veel kritische vragen en had voor zijn 8-jarige leeftijd al een volwassen woordenschat. Toen hij vroeg naar wat de reden was waarom er Pasen gevierd werd, werd hem uitgelegd dat heel lang geleden Jezus aan het kruis was gestorven, maar dat hij uit de dood was opgestaan, waarop hij antwoordde: "Nou dat lijkt me heel onwaarschijnlijk."


Op het internet vond ik nog een paar prachtige kinderwijsheden in het Engels, door de jaren heen verzameld door een basisschoolleraar. De meeste kunnen zo op een Delfts blauw tegeltje.


  • No matter how hard you try, you cannot baptize cats.
  • When your mom is mad at your dad, don't let her brush your hair.
  • You cannot trust dogs to watch your food.
  • When you are dressed like a princess, it is easier to act like one.
  • Never trust your three year old brother to hold a tomato.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten